Pet. pro 8th, 2023

U organizaciji Vatrogasne zajednice Baranja, a na inicijativu tajnice gđe. Renate Čete, proteklog vikenda (25. i 26. rujna 2021. godine) održana je stručna edukacija za dužnosnike dobrovoljnih vatrogasnih društava, članica VZ Baranja.

Edukacija je održana u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, sedamdesetak kilometara zapadno od Osijeka.

Uzimajući u obzir da je 2021. godina izborna godina vatrogasnih društava te da su u većini društava izabrani novi dužnosnici, niknula je inicijativa da se održi ova vrsta stručne edukacije kako bi se novi dužnosnici, posebice tajnici i zapovjednici, upoznali sa svakodnevnim zadatcima i obvezama koja su preuzeli na dan njihova izbora, odnosno imenovanja na određene dužnosti.

Prvi radni dan započeo je u 10.00 sati tijekom kojeg je zapovjednik VZ Baranja g. Ivica Novak održao tečaj s temom „Upravljanje vatrogasnim intervencijama – UVI“. UVI je zajednički projekt Hrvatske vatrogasne zajednice i Državne uprave za zaštitu i spašavanje kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija, veća efikasnost izvješćivanja, te ekonomičnost u održavanju programskih rješenja, uređaja i opreme. Za pojedine sudionike ovo je bio prvi susret sa UVI-jem, te je upravo zbog toga zapovjednik, g. Novak, podrobno objasnio korake upisa intervencije, od otvaranja dojavnice pa sve do zaključivanja izvješća nakon završene intervencije.

Budući je ideja bila da ovaj seminar protekne u opuštenoj atmosferi, bez pritisaka sa kojima se često susrećemo, u drugoj polovici subote organiziran je izlet na poznato Jezero u Orahovici, podno jednog od najvećih srednjovjekovnih gradova „Ružica grad“ u Parku prirode Papuk, na sjeveru Hrvatske. Ovdje smo uživali u toplim, jesenjim zrakama sunca i blještavilu jezera čija plaža u ljetno vrijeme može ugostiti gotovo 2000 posjetitelja.

Ostatak večeri neki su iskoristili za rekreaciju i plivanje u bazenu s grijanom vodom i hidromasažom koji se nalazi u sklopu zgrade „Ham“ u Centru za edukaciju, mlađi su otišli istražiti prekrasni grad Orahovicu, a neki su zasjeli u sjenicu i razgovarali… o čemu drugom nego o temama iz života nas vatrogasaca.

Sljedeći dan, nedjelja, bio je posvećen najbitnijoj e-aplikaciji koju svakodnevno koristimo, posebno tajnici društava, a to je „VATROnet“. VATROnet je središnja baza podataka Hrvatske vatrogasne zajednice u koju se pohranjuju podaci o vatrogasnim organizacijama, njihovim članovima, zaposlenicima, opremi, vozilima i ostalim aktivnostima. Primarno se koristi kao alat za evidenciju podataka i generiranje različitih vrsta izvještaja i statistike. Uz to, aplikacija se koristi u procesu dodjele odlikovanja, izradi vatrogasnih iskaznica, te administraciji vatrogasnih osposobljavanja i vatrogasnih natjecanja. Podaci uneseni u VATROnet koriste se i u ostalim aplikacijama Hrvatske vatrogasne zajednice, zbog čega je izrazito je važno da su podaci uneseni u VATROnet ispravni. Iz tog razloga tajnica VZ Baranja, gđa. Čete, je odlučila po treći put unazad nekoliko godina, svoje kolegice i kolege naučiti kako valjano administrirati VATROnet i unijeti sve tražene podatke. Mnogima predstoji veliki posao za odraditi jer nisu svi podaci uneseni, a nekima je ovaj tečaj bio podsjetnik na zaboravljene postupke i radnje.  

U poslijepodnevnim satima nedjelje 26.09.2021. sudionici edukacije imali su priliku u opuštenoj atmosferi razgovarati sa dužnosnicima VZ Baranja: gore spomenutim zapovjednikom, tajnicom, te zamjenikom predsjednika VZ Baranja g. Josipom Molnarom i zamjenikom  zapovjednika VZ Baranja g. Markom Barčanom, koji su spremno i odgovorno odgovarali na razna pitanja vezana uz rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, uključujući i problematiku s kojom se susreću na terenu.

Na kraju su svi pozvani da se nama, dužnosnicima njihove matične vatrogasne zajednice, obrate u situacijama kada sami ne nalaze rješenja, jer mi smo tu da im pomognemo i štitimo njihove interese.

Koristim priliku, u ime Vatrogasne zajednice Baranja i u svoje ime osobno, zahvaliti se kolegama iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek što su nam omogućili da ovaj seminar održimo u njihovom Centru, a posebna zahvala ide ljubaznom osoblju Centra na čelu s voditeljicom gđom. Tamarom Ivanko, jer su svojim trudom i radom uljepšali i olakšali naš boravak.

              Veliko hvala i našim vatrogascima što su se odazvali ovoj stručnoj edukaciji.

              Vidimo se nekom drugom prilikom.

Renata Čete

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.