Sri. lis 4th, 2023

Povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII.), Mirovna grupa Oaza Beli Manastir odnosno “Oazin” volonterski centar raspisao je natječaj za dodjelu “Nagrade volonter / volonterka godine” za 2021. godinu i dva “Priznanja za volonterski angažman” u 2021. godini na području Baranje zaslužnima za nesebičan doprinos u razvoju i poboljšanju kvalitete života u svojoj zajednici.

Među brojnim prijavljenim kandidatima bila je i Renata Čete, tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.

Kao nesebičnu i samoprijegornu osobu nominirala ju je Vatrogasna zajednica Baranje. Renata je inače član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kneževi Vinogradi. Pravi je timski igrač s neprocjenjivim iskustvom, koje seže čak do 1998. godine kad je postala članom DVD-a Batina. Sa svojim gotovo nemjerljivim brojem volonterskih sati na raznim domaćim i inozemnim vatrogasnim akcijama i manifestacijama, te s iskustvom koje nesebično prenosi mlađim generacijama, pravi je primjer volonterke, koja s nevjerojatnom lakoćom i voljom obavlja svakodnevne zadatke. Bila je inicijator projekta “Croatian wheels” u sklopu kojega je u razdoblju od 2018. do 2020. godine za područje Osječko-baranjske županije nabavljeno 17 vatrogasnih navalnih vozila i vatrogasne opreme. Posebno se istaknula kao vrsna organizatorica skupljanja pomoći za naše, ali i inozemne stradalnike u prirodnim katastrofama poput potresa, poplava i požara. Ovdje bismo izdvojili njen angažman tijekom velikih požara u Australiji kada su na njenu inicijativu baranjski dobrovoljni vatrogasci sakupili veliku količinu raznih potrepština za izradu zaštitne opreme za stradale životinje te higijensko-medicinsku opremu. Ne smije se izostaviti niti njen angažman tijekom razornog potresa na Banovini, kada je ponovno podigla na noge Baranjce i bila je među prvim vatrogascima koji su spremno sjeli u vozila i otpremili veliku količinu hrane, odjeće, obuće, grijalice i ostalo, obiteljima koji su ostali bez krova nad glavom.

Ovo su samo neki od njenih brojnih angažmana zbog kojih i zaslužuje dobiti priznanje za sva svoja dosadašnja davanja i pregnuća, za koje njezine kolege imaju samo riječi hvale.

Izborom na dužnost tajnice VZ Baranja 2017. godine Renata se hrabro i uspješno uhvatila u koštac s poslovnim izazovima i time postala izrazito pouzdana tajnica. Predana je svojoj dužnosti i svoje slobodno vrijeme od srca daruje svojoj subraći. Njena elokventnost, znanje rada na računalu i iskustvo općeg uredskog poslovanja od iznimnog je značaja. Renatin entuzijazam, želja za boljitkom i napretkom vatrogastva u Baranji potiče i druge na ovaj human, dobrovoljni rad, čime doprinosi učinkovitijem djelovanju na terenu. Nikada joj nije teško pomoći drugima, svoje znanje i iskustvo nesebično prenosi na ostale dužnosnike dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Kao član svih tijela Vatrogasne Zajednice Baranja svojim prijedlozima i idejama znatno doprinosi poboljšanju kvalitete rada baranjskih vatrogasaca.

Svečano uručenje nagrade i priznanja održano je u srijedu, 8. prosinca 2021. godine, s početkom u 13 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.

Dobitnica “Nagrade volonterka godine” je Marija Šimunek, pedagoginja u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir, a osim Renate dobitnica “Priznanja za volonterski angažman” je i Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica Gradskog kazališta Beli Manastir.

Nagradu i priznanja uručile su predsjednica “Oaze” Tanja Novak i Oazina projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a svečanost je organizirala i vodila Ana Jeličić, voditeljica “Oazinog” volonterskog centra.

U ime Vatrogasne zajednice Baranja svečanoj dodjeli priznanja nagrada i priznanja nazočio je g. Josip Molnar, zamjenik predsjednika VZ Baranja.

Čestitamo našoj tajnici kao i ostalim dobitnicama nagrada i priznanja i želimo im još veći podstrek u njihovim volonterskim aktivnostima.

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.