Pet. pro 8th, 2023

„OPERATION FLORIAN“ VELIKA BRITANIJA I HRVATSKA

Davne 1994 godine, započelo je jedno veliko prijateljstvo između vatrogasaca Velike Britanije i Hrvatske.

Humanitarna organizacija “Operation Florian” sa sjedištem u Engleskoj, ustrojena 1994. za pružanje pomoći spasilačkim i vatrogasnim postrojbama na području Republike Hrvatske, u razdoblju od 1994. do 2002. godine na područje Republike Hrvatske  dopremila je 70 vatrogasnih vozila i velike količine vatrogasne opreme kao što su osobna i skupna zaštitna oprema, izolacijski aparati, vatrogasne armature, spasilačka oprema, aparati za reanimaciju i sl. Posebnost u okviru ovih akcija bila je upravo u tome da su donacije usmjeravane u područja, gdje vatrogasna organizacija nije u dogledno vrijeme bila sposobna iz vlastitih sredstava nabaviti zadovoljavajuću tehniku i opremu (ratom stradala područja), te je razvoju zaštite od požara i vatrogastva dat značajan zamah.
Pružanje pomoći, koje je otpočelo već 1994. godine, prvenstveno kao suradnja temeljena na kontaktima dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i humanitarne organizacije “Operation Florian”, razgranala se i proširila u tolikoj mjeri da je količina skupljene vatrogasne opreme u Engleskoj bila prevelika za područje otoka Brača, te je 1996. godine suradnja podignuta na razinu Republike Hrvatske.

U suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Ministarstvom unutarnjih poslova, “Operacija Florian Hrvatska” uspješno je organizirala 7 vatrogasnih kampova u Republici Hrvatskoj, koji su održani u početku u Supetru na Braču, te do 2002. godine i u drugim kampovima na području cijele Republike Hrvatske.

Zahvaljujući engleskim i hrvatskim dužnosnicima “Operation Florian”, brojnim britanskim vatrogascima ova humanitarna i dobrovoljna operacija donijela je ogromnu korist hrvatskom vatrogastvu.

Danas je situacija drugačija. „Operacija Florian“ više nije aktivna u Republici Hrvatskoj kao prije ali svoje članove i predstavnike i dalje ima u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Supetru na Braču i u Baranji tajnicu Vatrogasne zajednice Baranja ujedno i tajnicu DVD Kneževi Vinogradi gđu. Renatu Čete koja redovito održava kontakte sa svojim engleskim prijateljima.

Nedavno se u DVD-u Kneževi Vinogradi i DVD-u Trilj u Splitsko-dalmatinskoj županiji iskazala velika potreba za nabavu cilindra za Holmatro hidraulični alat za tehničke intervencije. Renata je kontaktirala svog prijatelja, predsjednika „Operacije Florian“ g. Michaela Doherty koji je uz pomoć svojih kolega nabavio potreban alat i sačekao pravi trenutak kako da se ovaj 22 kg, odnosno ukupno 44 kg teški alati dopreme u Hrvatsku. S obzirom da „Operacija Florian“ trenutno provodi projekt dopreme vatrogasnih vozila u Crnu Goru a jedno vozilo je prolazilo kroz Hrvatsku g. Doherty i kolega mu Roy Barraclough odlučili su cilindre poslati sa svojom ekipom. Ekipa predvođena g. Martinom Brienom i njegove kolege Paul i Andy stigli su u Trilj uvečer 09. svibnja gdje ih je sačekao zapovjednik g. Mladen Klarić. Nakon ugodno provedene večeri u druženju sa svojim domaćinima, u rano jutro sljedećeg dana engleska ekipa morala je krenuti svojom rutom dalje ka Crnoj Gori. U znak zahvale vatrogascima Trilja donirali su već spomenuti cilindar za hidraulični alat i vrlo vrijednu termo-vizijsku kameru Argus 4.

Nažalost, Baranja je ovaj puta bila predaleko da bi se Renata i njene kolege iz DVD-a Kneževi Vinogradi zaputili u Trilj i susreli se sa engleskim kolegama, ali umjesto njih je vrijednu donaciju preuzeo vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije g. Zoran Pakšec. Nakon nekoliko dana cilindar je napokon stigao u svoj novi dom u Baranji. Ekipa predvođena Renatom, zapovjednikom DVD Kneževi Vinogradi g. Aleksandrom Lozanovim i njegovim zamjenikom g. Davidom Andrićem željno su iščekivali trenutak da u DVD stigne g. Zdenko Čarapar predsjednik VZOBŽ, odnosno dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i uruči im dragocjeni teret. Cilindar je odmah našao svoje mjesto u navalnom vozilu marke MAN, koje je 2020. godine također stiglo iz Engleske.

Ovim putem se zahvaljujemo g. Dohertyu, g. Royu Barracloughu koji je cilindre nabavio i spakirao, te dečkima koji su prešli ovaj daleki put i dopremili ih na svoje odredište. Također koristimo priliku zahvaliti i braći vatrogascima iz DVD Trilj na čelu sa zapovjednikom g. Mladenom Klarićem koji su bili odlični domaćini kolegama iz Engleske.

Međutim, naša suradnja sa „Operacijom Florian“ ovdje ne prestaje. Imajući u vidu sva dobra djela koja je „Operacija Florian“ proteklih godina učinila za hrvatske vatrogasce, na inicijativu županijskog vatrogasnog zapovjednika g. Pakšeca i posredstvom gđe. Čete, VZOBŽ je „Operaciji Florian“ poslala pismo namjere kojim se iskazuje volja i želja za obnavljanjem suradnje između vatrogasca sa područja Osječko-baranjske županije i vatrogasaca iz Velike Britanije. Ideja g. Pakšeca ovaj puta okrenuta je u potpunom drugom smjeru i to prema uspostavi operativnih standarda, razmjeni stručnosti i iskustava na području osposobljavanja vatrogasnih kadrova, odnosno na bilateralnom radu dviju udruga koje streme ka podizanju vatrogastva na znatno višu razinu.

Prvi radni sastanak u sjedištu „Operacije Florian“ u Engleskoj predviđen je za ovo ljeto.

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.