Pon. srp 22nd, 2024

Posljednjeg dana u mjesecu lipnju 2024. godine Vatrogasna zajednica Baranja održala je svoje Područno vatrogasno natjecanje.

Poslije 23. godine domaćin natjecanja bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Batina. Domaćini su i ovaj puta za lokaciju natjecanja odredili nogometno igralište „NK Napredak“ koje se nalazi tik do međunarodnog graničnog prijelaza.

DVD Batina proteklih je godina bilo dosta uspavano, aktivnosti rada sa članstvom gotovo je prestalo. Operativni vatrogasci „budili“ su se samo u slučaju vatrogasnih intervencija. Ali, 2023. i 2024. godina, prekretnica je njihovog rada. Došli su neki novi, mlađi ljudi, nekadašnji pripadnici vatrogasne mladeži koji su rad svog 113. godina starog DVD-a odlučili probuditi iz sna. Braća Ivan i Matija Vida s velikim entuzijazmom su preuzeli zadatak da u selu okupe djecu i mladež, što im je i uspjelo. Uz zajednički rad i međusobnu potporu Društvo danas ima ekipe vatrogasnog pomladka, mladeži i članova „A“ ekipe. Kad god se na području VZ Baranja organizira kakvo osposobljavanje DVD Batina ima pristupnika. Planova ima puno, trebalo bi urediti vatrogasni dom, vatrogasnu opremu koja je istrošena i neupotrebljiva zamijeniti novom, nabaviti osobnu zaštitnu opremu za operativce, nabaviti sprave i opremu za vježbe s djecom i mladeži, itd. U garaži stoje dva vatrogasna navalna vozila, jedno starije od drugog. Vozilo „Bedford“ proizvedeno 1986 godine Batini je donirano od strane humanitarne vatrogasne zaklade „Operation Florian“ iz Engleske, no nažalost više nije upotrebljivo. Navalno vozilo „Magirus“ proizvedeno 1979. godine stiglo je u Batinu iz Leprovice i još uvijek posluži u slučaju potrebe.

Zajedničkim zalaganjem vjerujemo da će se planovi poboljšanja uvjeta rada ostvariti.

Područno vatrogasno natjecanje održano je u prijepodnevnim satima usred toplinskog vala koje nije moglo ublažiti ni blizina Dunava na istoku niti uzvisina Banska kosa u čijoj dolini se Batina nalazi.

Sudjelovalo je sveukupno 17 ekipa u pet natjecateljskih kategorija, s više od 200 ljudi, a polučeni rezultati su sljedeći:

Pomladak – muški – natjecanje s vatrogasnom brentačom

 • DVD PETLOVAC                        – 484,30 boda
 • DVD KNEŽEVI VINOGRADI     – 481,46 boda
 • DVD KARANAC                         – 479,22 boda
 • DVD BRANJIN VRH                  – 478,35 boda
 • DVD DUBOŠEVICA                  – 476,40 boda

Pomladak – ženski – natjecanje s vatrogasnom brentačom

 • JAGODNJAK – 484,40 boda

Mladež – muška – natjecanje s preprekama za vatrogasnu mladež

 • DVD BRANJIN VRH   – 929,28 boda
 • DVD KARANAC          – 919,00 boda
 • DVD BATINA              – 900,70 boda
 • DVD PETLOVAC        – 891,80 boda

Mladež – muška – natjecanje s preprekama za vatrogasnu mladež

 • DVD KNEŽEVI VINOGRADI – 928,40 boda

Članice “A” – natjecanje u vježbi 3/1a s vatrogasnim agregatom

 1. DVD KARANAC – 360,63 boda

Članovi “A” – natjecanje u vježbi 3/1a s vatrogasnim agregatom

 • DVD BRANJIN VRH   – 299,19 boda
 • DVD BATINA              – 280,47 boda
 • DVD DARDA               – 193,80 boda

Članovi “B” – natjecanje u vježbi 3/1a s vatrogasnim agregatom

 1. DVD BELI MANASTIR – 286,75 boda

Uz dobrovoljna vatrogasna društva s područja VZ Baranje, natjecali su se i članovi DVD Grabovac iz susjedne nam VZO Čeminac, te su u kategoriji članovi „A“ osvojili 366,94 boda.

Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli organizaciji i održavanju natjecanja, kao i sucima koji su nam došli iz svih krajeva Slavonije.

Sudionicima koji su se plasirali na županijsko vatrogasno natjecanje želimo puno uspjeha i sreće.

Renata Čete, vat. časnica I. klase

Tajnica VZ Baranja

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.