Čet. tra 18th, 2024

U organizaciji Vatrogasne zajednice Baranja 27. ožujka 2023. godine započelo je osposobljavanje članova i članica dobrovoljnih vatrogasnih društava u zvanje „Vatrogasac“. Pristupnici osposobljavanju prijavljeni su iz DVD-ova s područja Baranje: Batina, Beli Manastir, Branjin Vrh, Kneževi Vinogradi, Popovac, Topolje, Bilje, Lug i Vardarac, kao i iz DVD-ova s područja Slavonije: Aljmaš, Osijek-Tenja i Ladimirevci.

Tijekom teorijskog dijela predavanja pristupnici su učili o „Ustrojstvu zaštite od požara i Pravilima vatrogasne službe“, „Gorenju i gašenju“, „Protupožarnoj preventivi“, „Vatrogasnoj taktici“, „Tehničkoj službi u vatrogastvu“ te se upoznali sa spravama i opremom koju će koristiti svaki puta kada se odazovu na intervenciju. Prikazana teorija prenesena im je i u vježbovnom dijelu obuke kada su naučeni kako koristiti užadi, hidraulički alat, pneumatske podizače tereta, rad s vatrogasnom pumpom i navalnim vozilom i još mnogo toga koje jedan vatrogasac mora znati kako bi mogao učinkovito postupiti u datoj situaciji, odnosno na požarnoj ili tehničkoj intervenciji.

S obzirom da je bilo 36 prijavljenih pristupnika obuka se odvijala u dva odjeljenja i to u Kneževim Vinogradima i Dardi.

Teorijska predavanja vršili su predavači VZ Baranja, Ivica Novak – vat. časnik I klase, Josip Molnar – vat. časnik I. klase, Zdenko Čarapar – vat. časnik I. klase i Renata Čete – vat. časnica I. klase. Vježbovni dio vodili su g. Novak i g. Molnar.

Na dan održavanja ispita, 28 pristupnika uspješno je položilo ispite, a ostali će imati priliku ispraviti svoje ocjene na sljedećem osposobljavanju.

Čestitamo novim kolegama, novim vatrogascima, koji će se nakon obavljenog liječničkog pregleda pridružiti ekipi operativnih vatrogasaca u svom dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Kako su to predavači naglasili u svojim završnim govorima, ovaj novi naraštaj vatrogasaca potencijalni su nasljednici sadašnjih operativaca i dužnosnika na svim nivoima, kao i u natjecateljskim ekipama. Vjerujemo da ćemo se na godinu ponovo sresti kako bismo ih podučili znanjima potrebnim za zvanje „vatrogasac I. klase“, a sada im želimo da s ponosom na ramenima istaknu jednu plamenicu, znak da su certificirani dobrovoljni vatrogasci.

Ovim putem zahvaljujemo domaćinima osposobljavanja DVD Darda, DVD Kneževi Vinogradi i DVD Beli Manastir koji su ustupili svoje prostorije, sprave, opremu i ljudstvo da se i ovo osposobljavanje provede što kvalitetnije i učinkovitije.

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.