Pet. pro 8th, 2023

U nedjelju 01. listopada 2023. godine baranjsko Dobrovoljno vatrogasno društvo Branjin Vrh pokaznom vježbom svog vatrogasnog podmlatka i mladeži započelo je proslavu svoje 125. obljetnice osnutka.

Svečanoj sjednici nazočili g. Goran Hes, dogradonačelnik Grada Belog Manastira, g. Davor Mucić predsjednik Mjesnog odbora Branjin Vrh, g. Josip Molnar izaslanik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske te predsjednika i zapovjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, predstavnici Vatrogasne zajednice Baranja zapovjednik g. Ivica Novak i tajnica gđa. Renata Čete, predstavnici baranjskih dobrovoljnih vatrogasnih društava: Batina, Beli Manastir, Darda, Duboševica, Kneževi Vinogradi, Karanac, Luč, Novi Bezdan, Petlovac, Podolje, Topolje, Bilje, gosti koji su prešli dug put do Baranje iz Zagore Vučevica, sa otoka Visa te iz Svete Marije u Međimurskoj županiji, branjinvrški župnik župe Uzvišenja svetog Križa vlč. Luka Ćosić, kao i prestavnici domaćih tvrtki i udruga: Vatropromet Osijek, Lovačko društvo Sokol, Udruga malih životinja Baranja, Obrt CLC studio, frizerski salon Malea&Co, Pontis Technology d.o.o. Zagreb i Duet Band.

Po pisanim tragovima Dobrovoljno vatrogasno društvo Branjin Vrh osnovano je u jesen 1898. Godine, iako je i godinama prije bilo nekoliko pokušaja da se osnuje vatrogasno tijelo za pomoć i zaštitu mještana od požara i drugih potencijalnih prirodnih nepogoda. Zbog političkih zbivanja u Europi aktivnosti dobrovoljnog vatrogastva nije se mogla obavljati na način kako su to zahtijevale tadašnje potrebe, pa se Društvo povremeno gasilo i obnavljalo sve do 1928. godine kada je rad ponovno uspostavljen. Vatrogasna zastava je DVD-u Branjin Vrh uručena 1. veljače 1928. godine, a kuma zastave je bila gđa. Marija Polc. Godine 1946. godine počinju veliki problem u radu vatrogastva zbog financiranja rada, opreme i sredstava koja su se dobivala od prikupljanja članarine i drugih dobrovoljnih priloga, a najveći oslonac je bila tadašnja Mjesna zajednica Branjin Vrh. Osnutkom Vatrogasnog saveza općine Beli Manastir 1951. godine a a zatim dvadeset godina kasnije i Samoupravne interesne zajednice (SIZ) za protupožarnu zaštitu organizacija i financiranje vatrogastva je bilo puno bolje. Uz pomoć SIZ-a i Mjesne zajednice Branjin Vrh 1975. godine izgradio se novi vatrogasni dom. Po završetku radova donirana je traktorska cisterna kapaciteta 5000 litara sa potrebnom vatrogasnom opremom čime se povećao i broj članova DVD-a koji su redovito bili upućivani na osposobljavanja za vatrogasna zvanja i specijalnosti. Tijekom Domovinskog rata stanovništvo odlazi u progonstvo, a vatrogasna oprema je otuđena i uništena, ono što je ostalo bilo je djelomično upotrebljivo.

Nakon mirne reintagracije i povratka prognanika počelo se sa obnovom vatrogastva u Baranji pa tako i u Branjinom Vrhu. 1999. godine održana je obnoviteljska skupština DVD-a na kojoj su izabrani dužnosnici Vatrogasnog društva, predsjednik Josip Bulut, zamjenik predsjednika Vjekoslav Dobranić, zapovjednik Branko Fajfer, zamjenik zapovjednika Vjekoslav Dobranić i tajnik Ivan Kolac. Iste godine osnovana je i Vatrogasna zajednica Baranja, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Branjin Vrh udružuje se u Vatrogasnu zajednicu Baranja.

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije je 2001. godine obnovila traktorsku vatrogasnu cisternu, a Vatrogasna zajednica Baranja je popunila odgovarajućom opremom. Oprema se iz godine u godinu nadopunjava, nešto iz resursa Vatrogasne zajednice osječko-baranjske županije i Vatrogasne zajednice Baranja, a veći dio kupljen je vlastitim sredstvima. Radi potrebe prijevoza vatrogasaca i opreme društvo kupuje vatrogasni kombi koji je od velike pomoći prilikom intervencija i u rješavanju problema prijevoza za vrijeme natjecanja. 2016. godine DVD Zagora-Vučevica iz Dalmatinske zagore donira DVD-u Branjin Vrh sanitetsko vozilo marke Citroen, koje su prenamijenili u vozilo za vatrogasne potrebe, te ga opremili spremnikom za vodu od 500 litara, visokotlačnom pumpom od 40 bara i 70 litara u minuti, 2 vitla sa po 50 metara cjevi. Ovo vozilo sada služi kao navalno vozilo za uspješno i brzo gašenje manjih požara. Uvježbavanje operativnih vatrogasaca redovito se vrši kako bi se svi zadaci što bolje i profesionalnije odradili. U voznom parku se nalazi još kombi vozilo Opel Zafira 8+1 sjedišta te vozilo Opel Meriva za potrebe prijevoza vatrogasaca. Prošle 2022. godine od DVD Vis na poklon dobivaju pick-up vozilo 4×4 za vatrogasne potrebe koje nažalosz još nije osposobljeno za rad. Tijekom  2021. godine Grad Beli Manastir dodjeluje im na korištenje zemljište za postavljanje montažne garaže na koju je trenutno montirana konstrukcija.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Branjin Vrh danas broji 74 aktivna člana, i to:

  • 1 viši vatrogasni časnik, – 1 vatrogasni časnik 1. klase, – 6 vatrogasnih časnika, – 5 vatrogasnih dočasnika 1. klase, – 3 vatrogasna dočasnika, – 14 vatrogasaca 1. klase, – 12 vatrogasaca, – 2 počasna vatrogasna časnika, – 6 člana bez vatrogasnog ispita koji će za nekoliko dana pristupiti osposobljavanju za zvanje „vatrogasac“, – 19 članova vatrogasne mladeži i 5 člana vatrogasnog podmlatka

Na zahtjev HVZ-a DVD Branjin vrh aktivno sudjeluje sa najmanje jednim članom na dislokaciji za vrijeme požarne sezone za priobalju. U razdoblju od 2018. do 2023. Društvo je imalo 27 požarnih i 20 tehničkih intervencija, a svake godine odrađuju dežurstva tijekom žetvenih radova.

Nakon riječi gostiju uslijedio je čin uručivanja odlikovanja, odličja, povelja, priznanja i zahvalnica.

Pred predsjednika DVD-a g. Blaževića redali su se članovi vatrogasnog podmlatka i vatrogasne mladeži, njih 26, kojima je za uspomenu i podstrek za rad uručen kip vatrogasca.

g. Ivica Novak, zapovjednik VZ Baranja uručio je Uvjerenja o osposobljenosti za zvanje „Vatrogasac“ sljedećim članicama: Nives Denih, Anamarija Kazimir i Nikolina Tot.

gđa. Renata Čete, tajnica VZ Baranja uručila je spomenice za 10 i 20 godina aktivnog sudjelovanja u DVD-u, i to za 10 godina: Mateo Bakač, Adrian Seledžija, Ružica Dobranić, Dalibor Mitić, Mario Kazimir, Kruno Debeljak, Kristijan Horvat. Za 20 godina: Dajana Stojanović, Pavao Prakatur, Kristijan Bede, Edi Goda i Adam Večanin. Spomenicu za 50 zasluženo je iz ruku g. Josipa Molnara izaslanika HVZ-a primio g. Branko Fajfer a za 60 godina aktivnog sudjelovanja g. Vjekoslav Dobranić. Brončanu vatrogasnu medalju primili su: Kristijan Horvat, Ružica Dobranić, Kruno Debeljak, Daniel Kolac, Bruno Erhard. Brončana vatrogasna plamenica predana je g. Adamu Večaninu.

U znak zahvale za život posvećen vatrogastvu i DVD-u Branjin Vrh, g. Antunu Bajiću nekadašnjem zamjeniku zapovjednika i tajniku Društva uručena je zlatna plaketa.

Nakon gotovo 4 mandata obnašanja dužnosti predsjednika Društva g. Vjekoslav Dobranić je ove godine podnio ostavku, a odlukom Skupštine njegovu dužnost preuzima g Adama Blažević. U znak zahvalnosti za sve što je u četiri mandata učinio g. Dobraniću je uručena povelja počasni predsjednik i zlatna plaketa.

Na kraju proslave dugogodišnja suradnja zapečaćena je poveljom o bratimljenu koju su potpisali predsjednik DVD Branjin Vrh g. Blažević i predsjednik DVD Zagora Vučevica g. Nikola Bilić.

Dosadašnjih 125 godina rada i postojanja imalo je svoje uspone i padove koji su uspješno savladani upornošću i voljom članova da vatrogastvo u Društvu živi. Vjerujemo da će i idućih 125 godina biti jednako uspješni, da će doći novi ljudi, novi vatrogasci koji će nastaviti s koljena na koljeno prenositi ljubav ka ovom humanom zanimanju.

By Admin

Tajnica Vatrogasne zajednice Baranja.